![© Fir0002](/media/lib/4/1174473225_617590-0fadf0f232e68bc8003a7a3590e98076.jpeg)
Pomidory z morskiej piany
21 marca 2007, 10:28Naukowcy włoscy donoszą, że do podlewania pomidorów można z powodzeniem używać rozcieńczonej wody morskiej. Co więcej, uzyskano owoce z wysoką zawartością antyutleniaczy, znacznie większą niż w roślinach uprawianych tradycyjnie.
![](/media/lib/24/1204884289_798233-e3301451091521b1248be38c05d2e600.jpeg)
Śpiąc dłużej, unikasz zapaleń
5 września 2008, 00:05Skrócenie snu nawet o kilka godzin może spowodować rozwój niebezpiecznego zapalenia - twierdzą naukowcy. O swoim odkryciu informują w czasopiśmie Biological Psychiatry.
![Mitochondrium](/media/lib/33/mitochondrion_186-10a8b520be426b3027edae03910ac08d.jpg)
Wadliwe mitochondria mogą być korzystne?
26 lipca 2009, 11:23![](/media/lib/63/dotyk-0dbc366f7f6d396be2d2b0c8c85dc5c3.jpg)
Mózgowe podłoże stanu zapalnego
9 sierpnia 2010, 09:51Stres związany z odrzuceniem sprawia, że ludzie stają się bardziej podatni na różne choroby o podłożu zapalnym, w tym zapalenie stawów. Okazuje się, że także mózg dorzuca tu swoje trzy grosze.
![](/media/lib/87/n-stres-oksydacyjny2-7363ddee1870e408bd0663f74d36b699.jpg)
Nie taki stres oksydacyjny straszny, jak go malują
6 grudnia 2011, 06:50Stres oksydacyjny obwinia się za wiele rzeczy, w tym za choroby neurodegeneracyjne, a nawet starzenie. Dotąd jednak nikt nie obserwował bezpośrednio zmian oksydacyjnych w żywym organizmie. Udało się to dopiero dzięki badaniom na muszkach owocowych, które ku zaskoczeniu autorów z Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ) wykazały, że długość życia nie spada wskutek produkcji oksydantów.
![](/media/lib/111/n-winogrona-7b9ca9dada895ab2899ad5b9316fc00d.jpg)
Winogrona ograniczają szkody wyrządzane przez zespół metaboliczny
23 kwietnia 2013, 06:23Spożycie winogron chroni przed uszkodzeniem narządów w przebiegu zespołu metabolicznego.
![](/media/lib/106/n-szpinak-b043b5a3e19cdab207940a5b14f55b8e.jpg)
Kwas liponowy reguluje zegar biologiczny
18 lipca 2014, 11:18Kwas liponowy, który w największych ilościach występuje w szpinaku, brokułach i podrobach, resetuje i synchronizuje rytmy okołodobowe.
![](/media/lib/92/n-placz-22afa0704b491132557467a9ad5c35dd.jpg)
Bunt 2-latka zależny od mikrobiomu jelitowego?
29 maja 2015, 06:33Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio badali mikrobiom jelitowy dzieci w wieku od 18 do 24 miesięcy. Wg nich, występowanie i liczebność bakterii konkretnych gatunków wydają się wpływać na zachowanie, zwłaszcza chłopców. Korelacja nie znika po uwzględnieniu historii karmienia piersią, diety czy metody porodu.
![](/media/lib/123/n-ptsd-ab328d6e263e27386f9f97573e34d64e.jpg)
Śledziona odpowiada za chroniczny lęk postresowy
14 listopada 2016, 12:32Przez długi czas w śledzionie myszy poddanych wielokrotnemu stresowi znajduje się "zapas" prozapalnych białych krwinek - monocytów.
![](/media/lib/311/n-witamina-c-25464d849980b19d16072b41b2c26bca.jpg)
Kwaśny smak ryzyka
15 czerwca 2018, 07:33Kwaśne smaki skłaniają ludzi do podejmowania większego ryzyka.